Duminică, 2018-05-20, 2:52 PM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Culmea ipocriziei: să plîngi la telefon!
Acasă
Înregistrare
Autentificare
Meniu site

Categoriile secţiunii
Articolele mele [66]

Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 11

Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0

Acasă » Articole » Articolele mele

Biserica de lemn din cătunul Leurda sat Igoiu. Există sau nu există?

Biserica de lemn din cimitirul vechi din Igoiu, între cătunele Chicirea şi Leurda, folosită ca şi capelă de cimitir. În prim plan cruci vechi de piatră de Igoiu, foto: 2009


De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Biserica de lemn din Chicirea-Leurda se află izolată și părăsită într-un cimitir vechi dintre cătunele Chicirea și Leurda în localitatea Igoiu, județul Vâlcea. Biserica a fost adusă și refăcută pe locul ei de azi în anii 1817-1818. Se distinge prin structura butei, bine păstrată, și luminatorul din altar, care indică o vechime mult mai mare. În Igoiu a existat un puternic centru de pietrari, ale căror cruci sunt împrăștiate prin cimitirele și răspântiile satelor din zona Vâlcii. În Chicirea-Leurda, mai mult decât în Igoiu, se păstrează încă o valoroasă colecție de cruci. Biserica lipsește de pe noua listă a monumentelor istorice și de pe orice hartă turistică, cu toată valoarea ei istorică și a cadrului peisagistic deosebit.


Se recunoaște valoarea istorică a bisericii din Leurda și se confirmă o realitate rușinoasă: aceea că ,,biserica lipsește de pe noua listă a monumentelor istorice și de pe orice hartă turistică, cu toată valoarea ei istorică și a cadrului peisagistic deosebit !”

,,Eu atît aș vrea să aflu

Arătîndu-ne obrazul...”

Oare cine aruncă în anonimat valoarile istorice și cadrul peisagistic deosebit ale comunei Alunu?

Interior spre răsărit

De nouă ani toate pîrghiile sunt în mîna lui Boeangiu Vasile Pîrvu, și dacă e să mă consider vinovat puțin de ceea ce afirm în acest articol e că nu i-am atras atenția mai devreme asupra adevăratelor probleme ale alunenilor.

Cruci de Igoiu

Să ai la îndemînă posibilități, atît umane cît și materiale și financiare și să lași pradă distrugerii valori reale ale zonei, dar să promovezi proiecte moarte, inutile, imbecile, asta da rea-voință!

Crucea bisericii

Se operează cu unități de măsură total nepotrivite, se iau decizii superficiale și dăunătoare, sunt neglijate obiectivele de valoare ale comunei Alunu,  datorită lipsei de cunoaștere a criteriilor de selecție a valorilor!

Detaliu cruce

Atîta timp cît unitatea de măsură este propria-ți persoană nu te poți aștepta decît la rezultate false, nemulțumitoare pentru cei pe care te iluzionezi că-i reprezinți.

Baza crucii

Este mai mediatizată și mai popularizată, pe bani publici, persoana primarului, decît valorile reale ale alunenilor!

Intrare

Dacă ar fi să parafrazez aș spune:

Treziți-vă... aluneni, sau veți pieri!

Nord


Anul ridicării bisericii pe locul actual a fost însemnat în dreapta intrării după socoteala erei bizantine: „Leat 7327”, adică anii 1817-1818 ai erei noastre.

Nord-vest

Această datare este reluată și pe crucea bisericii, într-o pisanie mai lungă, scrisă în slova veacului 19, într-o grafie chirilică caracteristică pietrarilor.

Apus

Pisania se poate citi aproape în întregime astfel: „Această cruce sau rădic[a]t de robi lui Dmnzu titori sfintei biserici aceștia ce să prăznuește hramu sfântului mucenicu Dimitr[i]e i și al cuviosăi Paraschev[e], Pomeni G[ospo]di Dumitru Diaconu, Stanca Dec[a]onia[sa], Radu Diac[o]nu, Para[schiva] De[a]conia[sa], Costandina, Costandin, Răduț, Florin fecior lui Lăpădat Vălianu, Ighianu, Ionu. 7327 Dumitru Dia[conu], Io[a]na de[aconița] Costandin, Floria i[e]r[ei]ț[a], Nicolaie, Ionu ereu, Dumitru, Dia[conu], Stanca De[a]co[nița], Gheorghe Rada, Stana, Dum[i]tru meșteru, Iona, Costandin Iona. Ce au făcut sfănta biserică cu totă cheltuiala lor să le fie pomenire în viac Pomeni G[ospo]di, Lăpădat, Mărica, Ionu, za precestanie, Costandina, Lăpădatu, Păunu, Anghelu, Măriia, Iona, Constandinu, Magdalina, mo[nahia], Dumitru, Ilina, Pătru, A[s]prița, Dumitru, Ilinc[a], Pătru, Opria, Ilinca, Ionu.”

Sud-Vest

Datarea de la intrarea în biserică și de pe crucea bisericii surprind, desigur, o rectitorire a bisericii deoarece biserica păstrează semne de mutare și o fereastră luminator ce este caracteristică bisericilor de lemn din veacul al 17-lea și de la începutul veacului următor. O inscripție pe peretele de sud al naosului, din anul erei bizantine „7293” și al erei noastre „1785”, întărește certitudinea că lăcașul are o vechime mai mare decât cea înscrisă la intrare.


Sud-EstCategorie: Articolele mele | Adăugat de: Deceneu (2012-09-21)
Vizualizări: 633 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Autentificare ]
Autentificare

Căutare

Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator


  • Copyright MyCorp © 2018